HETILAP                            

 

                           Matt LeBlanc                           

  Teljes neve: Matthew Steven LeBlanc

Beceneve: Matt, Mattie

Születési ideje: 1967.július 25. (41 éves)

Születési hely: Newton, Massachusetts

Szülei: Pat Grossmann és Paul LeBlanc

Testvére: Justin LeBlanc

Felesége: Melissa McKnight (volt)

Gyereke: Marina Pearl LeBlanc

  

Matthew Steven LeBlanc amerikai színész, aki 1967. július 25-én a massachusettsi Newtonban született, az Egyesült Államokban. Legismertebb alakítása Joey Tribbiani karaktere volt a rendkívül népszerű Jóbarátok, és a kevésbé sikeres Joey című sorozatban. Ezért a szerepéért háromszor jelölték Emmy-díjra, és háromszor jelölték Golden Globe-díjra.

Szülei Paul LeBlanc és Pat Grossman. Bár apai ágról francia, angol, ír és holland származású és csak anyai ágról olasz, mégis főleg olasz származású karaktereket alakít.

Amikor Matt 8 éves volt, motorversenyző akart lenni. Több versenyen is részt vett, majd végül feladta. Végzettsége szerint ács, középiskolás korában az Arany kalapács díjat is elnyerte.

1985-ben fejezte be a középiskolát (Newton North High School), majd Bostonba járt főiskolára, de a második szemeszter elején abbahagyta. Anyja biztatására kezdett el foglalkozni a színészettel.

 

Pályája

Kezdetek

1987-ben több olyan reklámban szerepelt, mint pl. a Levi's 501, a Coca-Cola, a Doritos, valamint a Heinz ketchup, amely elnyerte a rangos Arany Oroszlán-díjat az 1987-es Cannes-i Filmfesztiválon.

1988-ban kezdett el színészetet tanulni. Egy éven belül főszerepet kapott a TV 101 című sorozatban és visszaköltözött Los Angelesbe. Többször feltűnt ? a nálunk is látható ? Rém rendes család pár részében is.

1991-ben Alanis Morrisette Walk Away című klippjében Alanis barátját játszotta, majd szerepet kapott a Rém rendes család spin-offjában, a Top of the Heap-ben. A rövidéletű sorozat mindössze 7 epizódot élt meg, melyeket 1991 áprilisában és májusában láthatott az amerikai közönség.

 

Beérkezés

1994-ben beválogatták Jóbarátokba. Joey Tribbiani szerepét 12 éven keresztül játszotta: a Jóbarátok 10, és a Joey 2 évadában. Amikor Matt LeBlanc a szereplőválogatásra ment, mindössze 11 dollárja volt, az első fizetéséből először egy vacsorát vett. A Jóbarátok utolsó két évadában 1 millió dollárt kapott epizódonként.

(Joey: minden vasárnap 09:50-kor a tv2-n !!! Ne hagyjátok ki!)

Nagyobb mozifilmjei: Ed (1996), Lost in Space (1998), Charlie angyalai (2000),  királynő titkosügynökei (2001), Charlie Angyalai 2: Teljes gázzal (2002)

2004-ben a Jóbarátok készítői felkérték a sorozat folytatásának a főszerepére, és elkészült a Joey című sorozat. Ez a sorozat mindössze két évadot élt meg.

 

Színházi szerepei

Matt jelenleg több színházban is játszik. Látható a Private Wars-ban, az Out of gas Lover's Leap-ben és az a Streetcar Named Desire-ben.

 

Magánélete

2003. május 3-án Matt feleségül vette Melissa McKnight-ot és 2004. február 8-án kislányuk született, Marina Pearl LeBlanc. Marina egy ritka agyi rendellenességgel született, amely mozgásszervi zavarokat okoz.

2006. január 1-jén Matt LeBlanc beadta a válókeresetet, kibékíthetetlen ellentétekre hivatkozva. A válást október 6-án mondták ki. A sajtó szerint a válás oka Andrea Anders, aki a Joey című sorozatban volt Matt partnere.

Az elmúlt 10-15 évben szenvedélyes tájkép fotós lett, eljutott Amszterdamba, Svájcba  Németországba, Vancouverbe és az USA számos helyére.

 

 

 

 

Filmjei

 • 1990 Anything to Survive (TV)
 • 1993 Jelige: Vörös cipellők (Red Shoe Diaries 3: Another Woman's Lipstick)
 • 1993 Gyilkos négyszög (The Killing Box)
 • 1994 Friends (Jóbarátok) sorozat
 • 1994 Reform School Girl (TV)
 • 1994 Vérbosszú olasz módra (Lookin' Italian)
 • 1996 Ed ? csimpánz a pályán (Ed)
 • 1998 Lost in Space
 • 2000 Charlie Angyalai (Charlie's Angels)
 • 2001 A királynő titkosügynökei (All the Queen's Men)
 • 2002 Charlie Angyalai 2: Teljes gázzal (Charlie's Angels: Full Throttle
 • 2004 Joey (Sorozat)

 

Autogrammcím

Matt LaBlanc Bright/Kauffman/Crane Prods.
Building 136, Suite 226
Burbank, CA

 

  Friends

 Friends 

Joey

Friends Joey

Joey

 

 

 

Oldalmenü
Naptár
Szavazás
Te összetévesztenéd Madonnát Marilyn Monroe-val?
Nem
Igen
Nem ismerem Marilyn Monroe-t
Nem ismerem Madonnát
Egyiket se tudom hogy ki az... :P