MÉZGA CSALÁD
           A Mézga család 
 

A Mézga család színes magyar rajzfilmsorozat, a 70-es és a 80-as évek egyik legnépszerűbb sorozata. A későbbi ismétlések alkalmával is széles rajongótábort mondhatott magáénak: 2004-es vetítésekor félmillióan követték. A sorozatot Németországban, Brazíliában, Olaszországban, Franciaországban, Csehországban és Szlovákiában is nagy sikerrel vetítették (l. alább).

 
A készítés története:

Az első négy részt 1968-ban mutatták be a Magyar Televízióban. Pénzhiány miatt a gyártás félbeszakadt. Az 1968-as Annecy fesztiválon Macskássy György összeismerkedett George de la Grandier francia producerrel, aki pótolta a hiányzó összeget, így 1969-ben elkészülhetett az első széria. A készítő Pannónia Filmstúdió súlyos anyagi gondokkal küszködött, de érkezett segítség a folytatáshoz: Nepp József az Animációs Filmkészítők Nemzetközi Szervezetének tagja lett. Számos külföldi bemutató következett és nagyon sok kapcsolat született a külföldi, nagymenő producerekkel és forgalmazókkal. Így elkészülhetett a második széria, amit 1974-től vetítettek. A siker igényelte a folytatást, 1978-ban elkészült a harmadik sorozat.

 

 

Tartalom:

A Mézga család egy egészen hétköznapi magyar család egészen rendkívüli kalandjairól szól. Az alig cseperedő, 12 éves Aladár zseniális képességekkel van megáldva: időnként űrutazásokra viszi a pereputtyát, időnként 30. századi leszármazottjával (köb-ükunokájával, MZ/X-szel) lép kapcsolatba, aki különféle ügyes-bajos holmikat küld nekik ? de ugyanúgy meg nem értésbe ütközik (kivéve persze, ha bajba keverednek, és csak Aladár tudja kihúzni őket a csávából). Aladár ártatlan(nak tűnő), gyermeki életét nehezíti még rettenthetetlen szigorra törő atyja (Mézga Géza), jóságos, ámbár nem túl erős idegzetű anyja (Mézga Gézáné szül. Rezovits Paula), enyhén hígagyú nővére (Kriszta) a kandúrjával (Maffiával), az ingerlékeny szomszéd (Máris), valamint Hufnágel Pisti, akit Paula az első szériában csak az epizódok végén emleget, de ott még nem bukkan fel, s akihez Paula ? utólagos sajnálatára ? végül mégsem ment feleségül. Aladár egyedüli megértő társa Blöki kutyája, aki olykor még kísérleteiben is segédkezni tud.

 

 

Három sorozat

A cím valójában három sorozatot takar. A sorozatok 13-13 epizódból állnak (ezek egyenként 24 percesek).

 • Az Üzenet a jövőből ? A Mézga család különös kalandjai sorozatban sikerül felvenniük a kapcsolatot 30. századi leszármazottjukkal, MZ/X-szel, akivel újmagyar nyelven lehet szót érteni. MZ/X jövőbéli küldeményei eleinte lenyűgözőnek tűnnek, később viszont valahogy mégis visszájukra fordulnak, és csak Aladár hidegvérén és leleményességén múlik, hogy elkerülhetik végül a nagyobb veszedelmet.
 • A Mézga Aladár különös kalandjai című sorozatban Aladár éjszakánként saját készítésű űrhajójával (és beszélni, olvasni tudó kutyájával) minden részben más-más bolygóra utazik. Az űrhajó neve Gulliverkli 5, a névadással Gulliver felfedezőre és az űrhajótárolásra használt hegedűtokra utalva.
 • A Vakáción a Mézga család sorozatban a család ? Hufnágel Pisti meghívására ? Föld körüli útra indul. Az epizódok egymásra épülnek.

 

 

Az epizódok címe

Üzenet a jövőből ? A Mézga család különös kalandjai (1968-1969)Mézga Aladár különös kalandjai (1974)Vakáción a Mézga család (1978)
 1. Távszerviz
 2. Csodabogyó
 3. Memumo
 4. Autó-tortúra
 5. Robotdirektor
 6. Im-bolygó
 7. Agy-gyanta
 8. Időkibővítő
 9. Akerkiter
 10. Góliát-fólia
 11. Láthatatlanok
 12. Alfa-beat-a
 13. Mag-lak
 1. Második dimenzió
 2. Mesebolygó
 3. Dilibolygó
 4. Masinia
 5. Musicanta
 6. Krimibolygó
 7. Varia
 8. Rapidia
 9. Superbellum
 10. Őskorban
 11. Luxuria
 12. Syrének bolygója
 13. Antivilág
 1. Vakáció
 2. Az ígéret földje
 3. A jég hátán
 4. A lakatlan sziget
 5. Cseberből vederbe
 6. Az üvegszemű kapitány
 7. Púpos Bill hálójában
 8. Egymillió dollár
 9. Élve eltemetve
 10. Egy rossz húzás
 11. Fekete arany
 12. Hamis barátok
 13. Végre otthon

 

Fejlemények:

2005-ben elkészült egy újabb rész ? pénz hiányában csak egyetlen rövid epizód ? az eredeti alkotók rendezésében, A Mézga család és az ámítógép munkacímmel. Az alkotók jelenleg befektetőket, szponzorokat keresnek a folytatáshoz, amely percenként majdnem kétmillió forintba kerül.

 
 
Alkotók:
 

Rendezte: Nepp József és Ternovszky Béla, valamint Gémes József, Jankovics Marcell, Koltai Jenő. ? Forgatókönyvíró: Romhányi József és Nepp József. ? Zeneszerző: Deák Tamás. ? Készítette a Pannónia Filmstúdió.

A figurák magyar hangja: Harkányi Endre (Géza, Köbüki), Győri Ilona (Rezovits Paula), Földessy Margit (Kriszta), Némethy Attila ? 1?2. sorozat, Geszti Péter ? 3. sorozat (Aladár), Tomanek Nándor ? 1?2. sorozat, Bárdy György ? 3. sorozat (Máris szomszéd), Somogyvári Rudolf (MZ/X, Öcsi), Szabó Ottó (Blöki), Váradi Hédi (Maffia). További magyar hangok: Alfonzó, Benkő Gyula, Farkas Antal, Fodor Tamás, Gálvölgyi János, Hacser Józsa, Képessy József.

 

 

Megjegyzések:

 • Sokan azt hiszik, a ?Köbüki? becenév MZ/X-re vonatkozik. Valójában MZ/X hívja Mézga Gézát Köbükinek, míg Géza ?öcsi? néven szólítja távoli leszármazottját.
 • A ?Köbüki? elnevezés (amennyiben kizárjuk, hogy az alkotók pontatlanságáról lenne szó) valamilyen különleges biológiai élettartam-növelő eljárást sugall. Ez teljesen összhangban van a filmmel. Ugyanis az első sorozatból kiderül, hogy MZ/X életkora "öt köb, azaz 125 év". Az érettségi vizsgájára készülve botlik bele 20. századi őseibe az időkibővítő segítségével, akiknek azt is elmondja, hogy 80 általános és 40 gimnázium kötelező. Tehát az élete jó 3/4 része még előtte van.
 • Valójában a "Köbüki" elnevezés nem más, mint a köbükunoka szó rövidítése/új magyar verzíója.

   

   

   

  Emlékezetes idézetek:

  • ?Egy forintért megmondom? ? Mézga Aladár pénzszerzési kísérlete apjától, cserébe MZ/X újmagyar szövegének tolmácsolásáért.
  • ?Valamit elfelejtettem? Ja, igen! Az ablak!!!? ? Mézga Géza általában késői ébredése, hogy az MZ/X-től kapott csecsebecse az ablakon át szokott érkezni, az üvegen át.
  • ?Miért nem a Hufnágel Pistihez mentem feleségül?? ? Paula minden epizód végén elmormolja ezt a szöveget, emlékeztetve férjét, hogy nem erről az életről álmodott.
  •  
  • ?Kapcs ford? ? MZ/X szokta volt mondani, mielőtt még fordítóberendezésre (gondolatátvivő kézi készülék) kapcsolna. Jelentése újmagyarul: ?Kapcsolok fordításra?.

   

   

  Az Újmagyar nyelv:

  Az újmagyar mesterséges nyelvet Romhányi József A Mézga család történeteiben használják a 30. századi Magyarországon, a magyar nyelv új formájaként.

  Az újmagyarban nincsenek ragok, a magyar szavaknak csak az első szótagját használják, ugyanazt a ragozott alakok értelmében is.

  Néha az érthetőség végett a következő szótag elején levő mássalhangzó(ka)t is az egyetlen szótaghoz kapcsolják. Több szótagos szavakat leírva ? tulajdonneveken kívül ? esetleg csak a hivatalos nyelvben találunk, a félreértés elkerülése végett.

  A felszólító módot az első példán láthatjuk. Névelők nincsenek, igekötőket is csak akkor használnak, ha anélkül más értelme lenne az igének. (Nagyon egyszerű: Aladár érti, de az apja nem.)

  Példák:

  • abhagy! = abbahagyni! = hagyd abba!
  • ber tus = berendezést tuskóvá
  • kapcs ford = kapcsolok fordításra
  • mi új? = mi újság?
  • mos pad! = mosd fel a padlót!
  • öt-köb = 125
  • abl puc! = pucolj ablakot!
  • tör fal! = törd (át?) a falat!

  A törlésre más szavakat kell használni, például tisz(tít), súr(ol), sik(ál), mos! Vagy az érthetőség kedvéért teljesen ki kell mondani. Ugyanilyen félreérthető a por igekénti használata is: ?portalanít? (=port letöröl valahonnan) vagy ?porít? (=porrá zúz)?

  • üki = üknagyapa
  • köbüki = ük-ük-ükunoka
  • va? lódi kis üst i?! =Vadul lódíts kisebb üstökös irányába!
  • marhabarom = Maradéktalanul hallak barátom, rokonom.
  • ak nyav = Akarja a nyavalya!
  • me ker lex = Megkeresem a lexikonban.
  • dermel, hifa = derűs, meleg; hideg, fagyos
  • féreg a kertemben = Félek reggel a kerületi temetőben
  • mar ot gyáv kuty = Maradj otthon gyáva kutya!
  • memumo = meteoromutomotor
  • te kergebirka = Tegnap kerestelek de gerjedt, nem bírtam kapcsolni

   

   

  Főcímdal: Néha légy bolond, egy kicsikét
  Elrepül úgy a szürke gond
  Derül az ég


  Van abba valami báj
  Hogyha kacag a máj


  Szárnyal a kedv, mint a kacsamadár


  Légy vidám, vagány akár egy srác
  Fújd meg a tülköt trombitálj valamit játssz


  Ha baj van még se legyen soha kedélyed lőporos


  Ne is figyelj oda, mint mond egy főokos


  Szerintem az bolond ki téged mindezért paprikajancsinak mond  Mézga Géza vagyok, nem lopom a napot
  De nyakamon a csacsikacsalád


  Elég nagy a rakás, de kicsi a lakás
  És nem forgatja mesekacsaláb  Van minálunk hajcihő, kitűnő hangulat
  Olyan, mint a vadnyugat zenebona, ricsaj
  Papa, mama, gyerekek csupa szív, szeretet
  Egyse nyafog, kesereg tréfa csupán a baj  Kriszta tiszta gyagya, mert vizes az agya


  Bemutatom lüke Aladárt


  Folyton marja, böki, mint cicust a Blöki

  Itt nincs elásva még a csatabárd  Van minálunk hajcihő, kitűnő hangulat
  Olyan, mint a vadnyugat zenebona, ricsaj
  Papa, mama, gyerekek csupa szív, szeretet
  Egyse nyafog, kesereg tréfa a baj  /A családhoz tartozik köbükunokai fokon egy harmincadik századbeli rokon?
  -MZ/X MZ/X jelentkezz, jelentkezz
  -Kapcsford
  -Mit mond?
  -1 forintért megmondom!
  -Elfelejtettem ókor ójkor, hogy nem tudhat még újmagyarul ez az atomókor. Szerencse, hogy beszélhetek így a vénszülékkel, a gondolat átvívő kézikészülékkel
  -Kapcsolatunk titkos is és misztikus, kicsit utópisztikus/  Néha légy bolond, egy kicsikét
  Elrepül úgy a szürke gond
  Derül az ég


  Van abba valami báj
  Hogyha kacag a máj


  Szárnyal a kedv, mint a kacsamadár


  Légy vidám, vagány akár egy srác
  Fújd meg a tülköt trombitálj valamit játssz


  Ha baj van még se legyen soha kedélyed lőporos


  Ne is figyelj oda, mint mond egy főokos


  Szerintem az bolond, ki annak mond
  Ki téged leír, ki téged bohócnak mond?

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

 • Oldalmenü
  Naptár
  Szavazás
  Te összetévesztenéd Madonnát Marilyn Monroe-val?
  Nem
  Igen
  Nem ismerem Marilyn Monroe-t
  Nem ismerem Madonnát
  Egyiket se tudom hogy ki az... :P